3 Commando Brigade

Realism. Tactics. Fun.

+ New Topic + Post Reply
12 posts in this topic
Posted: Wed Aug 22, 2018 12:06 pm     Super secret spam barrier
Quote
Online
Corporal
Corporal
Other duties:
Advanced Trainer
Recruit Trainer
Media Manager
Operations Design Team

Posts: 1426
Location: Plymouth, UK
Ribbons:
Service Medal (4) Media Man (1) Media Team (1)
Public Team (1) Training Team (1) Kodak Commander (1)
Man of the match (1) Mission Designer (2) Leadership (1)
Asset Medal [Armour] (1) TvT (1) Public Regular (1)
Operation Medal (4) Combat Medic (1)

Is it time for me to upgrade my memory?


Since returning back from sea, my PC seems to be running very slow when playing games. I notice that my memory maxes out at 7.6GB (-System Reserve) and that my HDD and SSD are being bombarded by page files, maxing my drives out to 100%. 

I typically get this when playing ArmA. I haven't ever experienced this before but now I get massive lag when getting into intensive situations, like bombs exploding everywhere. The Hard Faults/sec is upwards of 800 when playing ArmA... is it time for me to add an extra 8GB to my already 8GB RAM? 


Posted: Wed Aug 22, 2018 12:32 pm     Super secret spam barrier
Quote
Offline
Sergeant
Sergeant
Other duties:
Operations Design Team
Advanced Trainer
Operations Coordinator

Posts: 303
Ribbons:
Service Medal (2) Donator (1) Operations Team (1)
Training Team (1) Frag of the match (1) Mission Designer (2)
Leadership (1) Operation Medal (3)
For what it's worth.  Ive just upgraded my PC.  There is a geezer at work who is well into his gaming (Arma, VR flight sims) and seems to know a fair bit about minimum real requirements.  He told me to get the 8th gen i5 processor, 16GB RAM and as good a graphics card as I could get.  You are far more experienced than I in Arma3, so you will know that Arma is GPU heavy.  I presume you need the greater RAM for the functionality.  As it is I ended up with those bits and am not having any problems with Arma at the mo.  Certainly no lag (which I had before).  The bloody game still crashes just before I get to the photo stage!!

There are no respawns in real life.


Posted: Wed Aug 22, 2018 2:23 pm     Super secret spam barrier
Quote
Offline
1st Lieutenant
1st Lieutenant
Other duties:
Game Admin
Site Admin
Modder
Founder

Posts: 6563
Location: Surrey UK
Ribbons:
Service Medal (7) Media Man (2) Donator (1)
Modding Team (1) Frag of the match (1) Leadership (1)
Public Regular (1) Operation Medal (3)
Actually Mick it's more CPU and RAM heavy. Unless you're running 4k you'll rarely tax most modern GPUs. I would totally get the ram. No idea why it wasn't an issue before. But all the symptoms you are describing point to memory as being the bottleneck


Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk


Posted: Wed Aug 22, 2018 4:17 pm     Super secret spam barrier
Quote
Offline
Sergeant
Sergeant
Other duties:
Operations Design Team
Modder
Operations Coordinator
Public Mission Admin

Posts: 859
Location: Stamford, Lincs
Ribbons:
Service Medal (3) Donator (1) Operations Team (1)
Frag of the match (1) Zeus Operations (3) Mission Designer (4)
Public Regular (1) Operation Medal (3)
Just be careful. Since I bought another 8gb I've had no end of blue screen of death. 


Posted: Wed Aug 22, 2018 6:13 pm     Super secret spam barrier
Quote
Offline
Colour Sergeant
Colour Sergeant
Other duties:
Site Admin
Server Admin

Posts: 400
Location: Germany
Ribbons:
Service Medal (4) Helpful Techie (1) Donator (1)
Public Regular (1) Operation Medal (3)
Go for it, 16GB should be sufficient, if you have the bucks just buy a 16gb kit instead of bjust buying another 8GB.
Multichannel memory can make alot of problems if the modules dont work together properly.


Posted: Wed Aug 22, 2018 8:29 pm     Super secret spam barrier
Quote
Online
Corporal
Corporal
Other duties:
Advanced Trainer
Recruit Trainer
Media Manager
Operations Design Team

Posts: 1426
Location: Plymouth, UK
Ribbons:
Service Medal (4) Media Man (1) Media Team (1)
Public Team (1) Training Team (1) Kodak Commander (1)
Man of the match (1) Mission Designer (2) Leadership (1)
Asset Medal [Armour] (1) TvT (1) Public Regular (1)
Operation Medal (4) Combat Medic (1)
reV wrote:
Go for it, 16GB should be sufficient, if you have the bucks just buy a 16gb kit instead of bjust buying another 8GB.
Multichannel memory can make alot of problems if the modules dont work together properly.

It's exactly the same module, just two sticks of 8GB rather than my two sticks of 4GB. I'm going to keep them together, to create 24GB. They're exactly the same, just a different colour.

I hope they're the same... (8GB x 2 CMY16GX3M2A2133C11) (4GB x 2 CMY8GX3M2A2133C11)


Posted: Wed Aug 22, 2018 8:32 pm     Super secret spam barrier
Quote
Offline
1st Lieutenant
1st Lieutenant
Other duties:
Game Admin
Site Admin
Modder
Founder

Posts: 6563
Location: Surrey UK
Ribbons:
Service Medal (7) Media Man (2) Donator (1)
Modding Team (1) Frag of the match (1) Leadership (1)
Public Regular (1) Operation Medal (3)
Will that work ? I thought multi channel systems had to have identical banks ?

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk


Posted: Wed Aug 22, 2018 8:42 pm     Super secret spam barrier
Quote
Offline
Colour Sergeant
Colour Sergeant
Other duties:
Site Admin
Server Admin

Posts: 400
Location: Germany
Ribbons:
Service Medal (4) Helpful Techie (1) Donator (1)
Public Regular (1) Operation Medal (3)
it might work, but i wont recommend it...


Posted: Wed Aug 22, 2018 8:56 pm     Super secret spam barrier
Quote
Online
Corporal
Corporal
Other duties:
Advanced Trainer
Recruit Trainer
Media Manager
Operations Design Team

Posts: 1426
Location: Plymouth, UK
Ribbons:
Service Medal (4) Media Man (1) Media Team (1)
Public Team (1) Training Team (1) Kodak Commander (1)
Man of the match (1) Mission Designer (2) Leadership (1)
Asset Medal [Armour] (1) TvT (1) Public Regular (1)
Operation Medal (4) Combat Medic (1)
Well, we can only see... as you said, 16GB will smash anything, but if I can't get 24GB to work, at least I'll have 8GB as spare or even sell! 

"Any ship can be a minesweeper....once." - Murphys Law


Posted: Wed Aug 22, 2018 9:26 pm     Super secret spam barrier
Quote
Online
Corporal
Corporal
Other duties:
Advanced Trainer
Recruit Trainer
Media Manager
Operations Design Team

Posts: 1426
Location: Plymouth, UK
Ribbons:
Service Medal (4) Media Man (1) Media Team (1)
Public Team (1) Training Team (1) Kodak Commander (1)
Man of the match (1) Mission Designer (2) Leadership (1)
Asset Medal [Armour] (1) TvT (1) Public Regular (1)
Operation Medal (4) Combat Medic (1)
Just got off the phone with Corsair. They said it will work as long as I put the RAM in the correct colour coded slots for dual channel! 

"Any ship can be a minesweeper....once." - Murphys Law


+ New Topic + Post Reply


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

phpBB © Forum Software
© 3 Commando Brigade Gaming Community
All images belong to their respective owners


3CB Modern design by Jamie Goodson
WysiBB